Agenda en uitgaanstips

Nieuwjaar
1 en 2 januari

In Albanië wordt nieuwjaar maar liefst twee dagen gevierd.

 

 

Zomerdag - Dita e Veres
14 maart

Met dit feest wordt het einde van de winter gevierd, met muziek en vrolijkheid.

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 2
Deze week 993
Deze maand 3539
Sinds 11-2008 834643

Over Albanië 

 Vlag van Albanië
Wapen van Albanië
De vlag van Albanië
Het wapen van Albanië

 

Ti Shqipëri Më Jep Nder, Më jep Emrin Shqipëtar
U, Albanië, Geef Mij Eer, Geef Mij de Naam Albanees
- Nationaal motto -

 


Snelle feiten

Volledige naam Republiek Albanië
(Republika e Shqipërisë)
Ligging De Balkan, Zuid-Europa
Oppervlakte 28.748 km²
Inwoneraantal Ruim 3 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 105 / /km²
Hoofdstad: Tirana
Regeringsvorm Parlementaire republiek
Valuta Albanese Lek (ALL)
Belangrijkste taal Albanees
Minderheidstalen Grieks en Macedonisch
Religie Islam (58%), christendom, (18%), atheïsme (19%), overig (5% )
Afstand Amsterdam - Tirana
(Hemelsbreed)
1668 kilometer
Afstand Amsterdam - Tirana
(Snelste reisroute met auto)
2317 kilometer
Ongeveer 23 uur rijden zonder pauze
Afstand Brussel - Tirana
(Hemelsbreed)
1589 kilometer
Afstand Brussel - Tirana
(Snelste reisroute met auto)
2086 kilometer
Ongeveer 21 uur rijden zonder pauze
Vliegduur vanaf Amsterdam Schiphol Ongeveer 2 uur en 30 minuten
Vliegduur vanaf Brussel Zaventem Ongeveer 2 uur en 20 minuten
Tijdzone GMT +1
(Dezelfde tijdzone als Nederland en België)
Klimaat Middellands zeeklimaat

 

Landkaart van Albanië

 

Introductie
Albanië is een land in Zuid-Europa, gelegen op het Balkanschiereiland. De hoofdstad is Tirana.Albanië staat bekend om haar mooie en diverse landschappen, variërend van besneeuwde bergtoppen tot prachtige zandstranden. De inwoners van Albanië staan bekend om hun gastvrijheid. In de tweede helft van de 20e eeuw werd het land geregeerd door een communistisch regime onder leiding van Enver Hoxha. Onder zijn bewind werd Albanië geïsoleerd van de rest van Europa. Vandaag de dag heeft de Albanië in West-Europa nog steeds de reputatie een moeilijk toegankelijk land te zijn en slechts weinig toeristen weten hun weg er naar toe te vinden.
De inwoners van Albanië noemen hun land Shqipëria. De naam 'Shqipëria' betekent letterlijk 'Land van de Adelaar'.

De berg Dajt.
De berg Dajt, "Het Balkon van Albanië".

 

Taal
Het Albanees is de officiële taal van Albanië en deze taal is in het hele land prominent aanwezig. Het bestaat uit twee dialectgroepen. Het Tosk wordt gesproken in het zuiden van Albanië en in Griekenland. Dit dialect is tevens de norm voor het algemeen beschaafd Albanees. Het Gheg wordt gesproken in het noorden van Albanië, in het noorden van Macedonië en in Kosovo.
Minderheidstalen binnen Albanië zijn o.a. Grieks en Macedonisch. In veel gemeenten in het zuiden van Albanië is het Grieks een officiële streektaal. Een andere minderheidstaal is het Aroemeens. In het zuidoosten van Albanië wordt Macedonisch gesproken, vooral in de buurt van het Prespameer. Daar waar anderstalige minderheden wonen zijn vaak tweetalige plaats- en straatborden te vinden.
Vreemde talen, daar zijn Albanezen goed in. Zij staan bekend als één van de meest veeltalige volkeren van Europa. Tijdens de communistische tijd konden Albanezen met enige moeite Italiaanse zenders op televisie ontvangen. Vele Albanezen spreken en verstaan daardoor Italiaans. Bij jongeren is Engels de populairste vreemde taal. Vele Albanezen spreken Grieks, als moedertaal, of omdat ze Grieks geleerd hebben omdat het de taal van hun buurland is en/of omdat ze in een regio wonen waar veel Griekstaligen wonen.

Tweetalige bewegwijzering
Meertalige bewegwijzering, Albanees, Macedonisch en Engels.

 

 

Grote steden in AlbaniëTirana - De hoofdstad en met rond de 550.000 inwoners de grootste stad van Albanië. Tirana is een bruisende stad met levendige markten, kleurrijke gebouwen en een rijke geschiedenis.

Durrës - De tweede stad van het land stad met een lange geschiedenis die teruggaat tot de klassieke oudheid. Gelegen aan de Adriatische Zee, staat Durrës bekend om zijn oude amfitheater, historische ruïnes en prachtige stranden. Rond de 175.000 inwoners.

Elbasan - Een stad met een rijke geschiedenis, gekenmerkt door zijn middeleeuwse kasteel en Ottomaanse architectuur. Elbasan is ook bekend om zijn traditionele ambachten. Rond de 141.000 inwoners.

Shkodër - Gelegen aan het Shkodërmeer en omgeven door bergen, is Shkodër een cultureel centrum met een oud kasteel, musea en een levendige kunstscene. Rond de 135.000 inwoners.

Vlorë - Een kuststad met een belangrijke rol in de Albanese onafhankelijkheidsbeweging. Vlorë biedt prachtige uitzichten op de Ionische Zee en is een populaire zomerbestemming. Rond de 130.000 inwoners.

Fier - Een stad met agrarische en industriële betekenis. Fier heeft ook archeologische vindplaatsen, waaronder de oude stad Apollonia. Rond de 120.000 inwoners.

Kamëz - Deze stad die sinds de jaren '90 van de 20e eeuw hard gegroeid is, ligt in de buurt van de hoofdstad Tirana. Het is een belangrijk centrum voor industrie, transport en handel in de regio. De vele nieuw aangelegde straten dragen vaak namen van internationale beroemdheden. Rond de 120.000 inwoners.

Korçë - Een stad in het oosten van Albanië, omgeven door bergen. Korçë staat bekend om zijn culturele erfgoed, waaronder kerken, musea en een levendige artistieke gemeenschap. Rond de 76.000 inwoners.

Berat - Ook wel bekend als de "Stad van de Duizend Vensters" vanwege zijn goed bewaard gebleven Ottomaanse architectuur. Berat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rond de 60.000 inwoners.

Lushnjë - Gelegen in het zuidwesten van Albanië, staat Lushnjë bekend om zijn groene landschappen en agrarische activiteiten. Rond de 30.000 inwoners.

Pogradec - Een stad aan het Ohridmeer, omgeven door bergen. Pogradec is bekend om zijn schilderachtige uitzichten en is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Rond de 60.000 inwoners.Tirana
Kleurrijke appartementen in Tirana.

 

ReligieReligie en levensbeschouwing
Albanië is een seculier land, wat betekent dat geen enkele religie de officiële staatsgodsdienst is. De overheid is neutraal wat betreft zaken van geloof en geweten.
De grootste religie in Albanië is de islam, zo'n 58% van de inwoners is aanhanger van deze door de profeet Mohammed gestichte godsdienst. Albanië wordt wel het meest liberale islamitische land genoemd. Religieuze overtuigingen zijn er een pivé-aangelegenheid die geen stempel drukken op het sociale leven. Bier en wijn zijn bijvoorbeeld makkelijk verkrijgbaar.
Zo'n 18% van de Albanezen is christelijk, waarvan iets meer dan de helft rooms-katholiek en iets minder dan de helft Albanees-orthodox.
Zo'n 19% van de Albanezen zegt ofwel geen religie te hebben, ofwel uitgesproken atheïst te zijn.

Kerkdienst
Een kerkdienst in een Albanees-Orthodoxe kerk in Appolonia.

 

TelefoonTelefoon en internet
De landcode van Albanië is 00355 (+355).
De domeinuitgang van Albanië is .al

 

In geval van nood Noodhulp
Ambulance, politie en brandweer zijn te bereiken onder de volgende nummers:
Ambulance: 127
Brandweer: 128
Politie: 129

 

 

 

 

 

 
2024 Harmen Schoonekamp | Contact | Talennet | Sitemap..

Citaat van de dag

"De mens is veroordeeld tot vrijheid.
Njeriu është i dënuar të jetë i lirë. "
- Jean Paul Sartre -
(1905-1980)

Snelkoppelingen en mededelingen

Neem contact op

E-mail