Agenda en uitgaanstips

Nieuwjaar
1 en 2 januari

In Albanië wordt nieuwjaar maar liefst twee dagen gevierd.

 

 

Zomerdag - Dita e Veres
14 maart

Met dit feest wordt het einde van de winter gevierd, met muziek en vrolijkheid.

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 6
Deze week 997
Deze maand 3543
Sinds 11-2008 834647

Minderheidstalen in Albanië 

 

Niet iedereen in Albanië spreekt standaard (Tosk-) Albanees. Omgekeerd zijn er een aantal gebieden buiten Albanië waar wel Albanees gesproken wordt.

 

 

Minderheidstalen in Albanië

 

Gheg-Albanees
Deze variant van het Albanees wordt door ongeveer 3 miljoen mensen gesproken. Deze taal, die niet wederzijds verstaanbaar is met het standaard Tosk-Albanees, wordt gesproken door 1,2 miljoen mensen in Albanië, vooral ten noorden van de rivier de Shkumbin. Het Gheg-Albanees wordt ook buiten Albanië gesproken (zie hieronder).

 

Grieks
Het Grieks wordt door ongeveer 70.000 mensen gesproken, vooral in het zuiden van Albanië in een regio die Noord-Epirus heet.

 

Roma
De Vlax-variant van het Roma, de taal van de zigeuners, wordt door ongeveer 10.000 mensen gesproken in Albanië.

 

Macedonisch en Servisch
Deze twee Slavische talen worden door enkele tienduizenden mensen gesproken in Albanië. Er zijn een aantal kleine dorpjes die grotendeels Servisch zijn, voornamelijk in de prefectuur Shkodër.

 

Aroemeens
Het Aroemeens (ook wel Macedo-Roemeens genoemd) is een variant van het Roemeens die door een vrij grote minderheid in Griekenland gesproken wordt. In buurland Albanië wordt deze taal door een kleinere minderheid van ongeveer 9000 mensen gesproken.

 

 

Het Albanees als minderheidstaal in andere landen

 

Gheg-Albanees
Gheg-Albanees wordt door 1,6 miljoen mensen gesproken in de Repubiek Kosovo. Daarnaast wordt het gesproken in Servië, Montenegro en Macedonië door enkele tienduizenden mensen.

 

Arvanitisch Albanees
Deze variant wordt door de Albanese minderheid in Griekenland gesproken. Het aantal sprekers bedraag zo'n 150.000, voornamelijk ouderen. Het Arvanitisch Albanees is gedeeltelijk wederzijds verstaanbaar met het standaard Tosk-Albanees. Het heeft veel Griekse leenwoorden.

 

Arbëreshë-Albanees
Deze variant van het Albanees wordt door de Albanese minderheid in het zuiden van Italië gesproken. Het aantal sprekers bedraagt zo'n 80.000. Het is slechts voor een klein deel wederzijds verstaanbaar met het standaard Tosk-Albanees.

 
2024 Harmen Schoonekamp | Contact | Talennet | Sitemap..

Citaat van de dag

"De mens is veroordeeld tot vrijheid.
Njeriu është i dënuar të jetë i lirë. "
- Jean Paul Sartre -
(1905-1980)

Snelkoppelingen en mededelingen

Neem contact op

E-mail